Školní výlet 2. a 3. ročníku na hrad Špilberk

27.06.2013 10:54

Tradici zakončení školního roku výletem jsme v Bohdalicích neporušili ani my „druháci  a třeťáci“ . „Paní, učitelko, pojedeme někam vlakem“, zažadonily děti, když jsme se domlouvali.

Brno je nádherné město a je tam spoustu památek, o kterých jsme si s dětmi vyprávěli. Znaly již pověsti o brněnském kole, o šikmé věži a o neslušném mužíčkovi. Jediné bylo naplánovat trasu a vyjet.

Hrad Špilberk děti znaly z vyprávění, z cest do Brna, ale žádný z nich se tam ještě nebyl podívat.

Cesta vláčkem byla pro mnohé první, takže zážitků bylo hned po nástupu několik – hlavně si najít místo…

Příjemné počasí nám přálo a my jsme procházkou přes střed Brna konečně vyšlapali na hrad. Přivítali nás nejen velmi příjemní a ochotní průvodci, ale také místní mlsné kozy, které žadonily a dokonce se neostýchaly nakouknout dětem do jejich batůžků.

Kasematy se dětem moc líbily. Přestože jsme procházeli šerým sklepením, náš průvodce dětem všechno poutavě objasnil, aby mohly beze strachu procházet  jednotlivými kójemi. Nedočkavě poslouchaly, aby pak jednotlivými úseky mohly probíhat a zvědavě nakukovat do vězeňských cel s figurínami.

Druhou částí  našeho výletu byla prohlídka interaktivní výstavy, odkud se nám ani nechtělo odejít. Procházeli jsme „bludištěm“ z paravánů, hráli jsme na exotické hudební nástroje,  házeli jsme kuličky do zvláštního tobogánu, koukali jsme se dokonce přes skleněný hranol na lámání světla a nejvíce zábavy jsme prožili v herně s  hromádkami různorodých tvořivých  materiálů, ze kterých mohly děti stavět a skládat podle své fantazie hrady, domečky, trumpetky,….

Nic netrvá věčně a my jsme se museli vydat na zpáteční cestu. Jak jinak, než zase vláčkem. Některé zmohla únava, že si trošku pospali, jiní si vyprávěli zážitky.

Jestli se nám tedy výlet vydařil? Posuďte sami, až si prohlédnete  naše fotečky.

                                                                                  Zapsala Mgr. Věra  Georgieva

Fotogalerie: Školní výlet 2. a 3. ročníku na hrad Špilberk