Les ve škole

28.04.2019 18:48

V pátek 26. dubna jsme se již potřetí setkali s „naším“ lesníkem, Ing. Petříčkem. Tentokrát jsme si v naší venkovní učebně povídali o tom, co se děje v lese na jaře a jaká je práce lesníka a lesních dělníků. S námi výklad sledovala i Madla, hrubosrstý jezevčík, kterou vzal pan lesník s sebou, aby se v závěru povídání stala živou učební pomůckou.

Nejdříve jsme se dozvěděli, že toto období patří mezi ta nejnáročnější. V lese se uklízí po zimě a zároveň se připravují nové školky. Také se likvidují škody, zejména po kůrovci, který se u nás opravdu vyřádil.

A pak došlo na praktické ukázky výsadby cvičných stromků - s motykosekerou jamkové a lesnickým rýčem štěrbinové. Někteří z nás si to i vyzkoušeli, ale praxe je praxe, na pana lesníka jsme neměli.

Potom jsme zopakovali trochu rostlinopisu a určili jsme rostliny, které právě rostly okolo nás. Nic moc teda. Pak přišla na řadu zvířata. Máma, táta, dítě. Jelen, laň, kolouch, například. Hodně nás zaujalo povídání o bekyni mnišce a ukázka lapače těchto nočních motýlů. Pak jsme mohli nahlédnout do kýblu, který stál celou dobu zavřený mezi námi. Byli v něm kůrovci. Moc kůrovců. Ze tří lapačů za čtyři dny. Nebo ze čtyř lapačů za tři dny? Tak teď ale fakt nevím.

Ale čas se jako obvykle nedal zastavit a přiblížil se konec. A s ním povídání o práci čtyřnohých pomocníků. Madla (narozená loni na Valentýna) má před zkouškami a tak jsme viděli i něco málo z její poslušnosti.

Pomohli jsme odnést pracovní pomůcky i kýbl s kůrovcem a to už byl opravdu konec. Děkujeme za další povídání a těšíme se na Den dětí, kde se zase setkáme.

Mgr. Jana Žďárská

Fotogalerie: Les ve škole