Od semínka k chlebu - 2. třída

13.03.2019 20:06

Od semínka k chlebu – 2. třída

V pátek 1.března navštívili druháčci v rámci prvouky ZOO Vyškov, které pro ně připravilo zajímavý výukový program „Od semínka k chlebu“.

Ve starobylém prostředí Hanáckého statku se děti dověděly, co všechno se se semínkem děje, než je z něj možné upéct chleba, zopakovaly druhy obilovin, poslechly poutavé vypravování lektorek centra environmentální výchovy, jak se hospodařilo na polích i na statku za časů našich praprababiček, prohlédly a vyzkoušeli různé staré pomůcky a nástroje. Moc je bavilo sečení, mlácení obilí, mletí mouky i soutěž ve svážení pytlů s moukou.

Měly možnost si prohlédnout a osahat slaměné pomůcky do tehdejší domácnosti. Na památku si děti vyrobily ze slámy obrázek. Velkým zážitkem bylo pro děti také to, že si samy uhnětly těsto a ve starobylé původní peci upekly voňavé chlebánky posypané spoustou semínek. O tom, jak byly výborné, svědčí fakt, že během chvilky zmizely dětem v bříškách.

Při zpáteční cestě přes ZOO pozdravily děti zvířátka, nejvíc legrace zažily u velbloudů a tradičně u opiček, které jakoby dětem chtěly ukázat, že vědí, jak to u nás ve třídě vypadá během přestávek J.

                                                                                                                          Mgr. Mirka Čepánová

 

Fotogalerie: Od semínka k chlebu - 2. třída