Od semínka k chlebu

27.11.2016 22:30

Na pondělí 21. listopadu jsme si s dětmi z 2. ročníku naplánovali cestu do ZOO ve Vyškově. Nešlo však tentokrát o výlet za zvířátky, ale čekalo nás poněkud odlišné odtajnění záhady výroby tak obyčejné potraviny jako je chléb.

Začali jsme seznámením s jednotlivými druhy obilí, poznali jsme části rostliny a hned poté se  druháci rozdělili na 4 skupiny: Žito, Oves, Ječmen a Pšenice.

A pustili se do práce. 2 skupiny si z kousků vyžehlené slámy vyrobily pěkný obrázek. Mezitím ostatní 2 skupinky se pustily do výroby vlastnoručně vytvořeného chlebového šneka se semínky.

Než se chlebíky upekly v kachlové peci, tak jsme nezaháleli a zahráli si spoustu zajímavých her, naučili jsme se např. jak se tluče obilí, jak se mlela na mlýnku mouka a dozvěděli jsme se, jak se vlastně obilí pěstuje.

Na závěr celého programu nás už čekali upečení,  voňavoučcí chleboví šnečci. Ochutnat odolal málokdo.

A tak jsme se naučili, že známá rčení „Bez práce nejsou koláče“ (nebo spíš chleba) a „Na chleba se těžko dělá“ v sobě nesou kus pravdy.

 

 

Leona Venerová

 

Fotogalerie: Od semínka k chlebu