Projekt Čtyři roční období v lese

12.10.2018 16:04

V úterý 9. října proběhlo první ze čtyř setkání žáků pátého ročníku s revírníkem Ing. Petříčkem v rámci projektu Čtyři roční období v lese.

Na úvod vysvětlil pan lesník jaký je rozdíl mezi myslivcem, lesníkem, revírníkem a hajným a spolu se žáky si zopakovali zásady chování lidí v lese. Poté jsme se všichni vydali do zámecké zahrady na stanoviště, která si pro nás pan revírník připravil.

První zastavení bylo u kožešin divočáka, srnce, lišky, zajíce, jezevce a tchoře. Dozvěděli jsme se o tom, že jezevec je velice čistotné zvíře a ve své noře má dokonce i speciální místo, kde vykonává potřebu, na rozdíl od lišky, která sice žije prakticky na celém světě, ale je velice nepořádná. Také jsme si vysvětlili rozdíl mezi rohy a parohy a mohli jsme si osahat parohy jelenů, srnce a daňka. Víte, že když je jelen dvanácterák, neznamená to, že je 12 let starý?

Po chvíli jsme se přesunuli k dalšímu stanovišti, kde byly rozloženy pomůcky, se kterými lesníci pracují. V praxi jsme viděli, jak se měří výška stromů, zkusili jsme si pomocí velkého posuvného měřítka změřit průměr stromů, nahlédli jsme do knihy se záznamy o lese a prozkoumali jsme lesníkovu mapu revíru. Tam nás zaujalo barevné rozlišení různě starých lesních porostů. Například více než stoleté jsou označeny hnědě. Všichni jsme si vyzkoušeli kladívko se znakem LČR a číslem jeho majitele, kterým lesníci značí kmeny. A také sprej na označení.

Pak jsme se přesunuli pod majestátní dub červený, kde jsme nasbírali bukvice a ochutnali jejich oříškovou chuť. Hned vedle byly žaludy. Na čerstvě pokácených stromech žáci počítali letorosty a ukázali jsme si zhoubnou práci kůrovce i s jím vyhloubenými komůrkami a chodbičkami.

Také jsme určili některé stromy, které v našem krásném parku rostou, a řekli jsme si základní informace o původních dřevinách. Formou soutěže žáci hledali duby, topoly a borovice. Řekli jsme si, že v Česku máme nejvíc smrkových porostů, pak následují borovice, duby a buky. Dozvěděli jsme se, že nejvyšším stromem v Česku je douglaska tisolistá, která měří přes 64 m a roste na Jablonecku.

Na závěr si žáci půjčili pásmo a změřili obvod kmene lípy před školou. Má vskutku úctyhodných 610 centimetrů! Celá akce byla doslova prošpikovaná zajímavými informacemi. Nejlepší bylo, že jsme si mohli všechno vyzkoušet a osahat – jak exponáty, tak i přístroje a pomůcky.

Panu inženýru Petříčkovi patří velký dík za skvěle připravenou ukázku a zajímavý program a těšíme se na shledanou v zimě!

 

Fotogalerie: Projekt Čtyři roční období v lese