Projekt Mírotvůrci

27.02.2018 20:49

Žáci 4. a 5. ročníku přijali pozvání Komunitního centra pro vojenské veterány, které sídlí v Brně na ulici Dobrovského, k účasti na projektu Mírotvůrci. A tak jsme se v úterý 27. února vydali zjistit, co účast na tomto projektu obnáší. 

V Centru nás přivítal výkonný ředitel Ing. Pavel Franek, který nás nejdříve ve stručnosti seznámil s činností centra a pak nás po všech jeho prostorech provedl. Vysvětlili jsme si pojmy legionář a novodobý válečný veterán. Mimo jiné za účelem setkávání válečných veteránů bylo právě toto centrum před dvěma lety otevřeno. 

Poté se nás už ujala nám všem velice dobře známá paní magistra Dagmar Martinková, která zde pracuje jako projektová manažerka. V úvodu jsme si zopakovali nejdůležitější mezníky stoleté historie České republiky a seznámili se s některými významnými bitvami a událostmi, které ještě v učebnicích 1. stupně nenajdeme. Potom jsme si řekli fakta o českém státním znaku a žáci si jej vybarvili tak, jak to má správně být. Zhlédli jsme krátký film o bitvě u Zborova a vyslechli si vyprávění o strastiplné cestě našich legionářů z Ruska domů, která trvala dva roky. Všechny informace byly velice zajímavé. Nabyté informace jsme si zopakovali při hře s kartičkami. 

Čas ale byl neúprosný a my jsme před sebou měli poslední, akční část dnešního dne. Střílení z laserové pistole. Tady se bohužel kvůli nedostatku času nedostalo na všechny žáky. Ale z této pistole jsme už stříleli na podzim při branném dnu a jistě jsme se s pracovníky centra nesetkali naposledy, takže příležitost ke střelbě se určitě ještě najde.

Děkujeme za pozvání, které celé bylo hrazeno Komunitním centrem. Celý program se nám všem moc líbil a těšíme se na další setkání. 

Mgr. Jana Žďárská, Kateřina Grycová, DiS.

Fotogalerie: Projekt Mírotvůrci