Projekt Čtyři roční období v lese II

14.02.2019 18:30

Ve čtvrtek  7.2. proběhlo druhé setkání žáků pátého ročníku s revírníkem Ing. Petříčkem v rámci projektu Čtyři roční období v lese.

Venku bylo mrazivo a tak jsme zůstali v teple třídy. Sice jsme byli ochuzeni o štípání mrazu do tváří, zato jsme ale mohli projekt doplnit promítáním obrázků zvířat, která běžně nepotkáváme, a mohli tak například porovnat rozlišovací znaky - například u kuny skalní a lesní, nebo pozorovat otisk stopy ježka.

 

Dnešní povídání bylo rozděleno do dvou bloků. V prvním jsme se věnovali zvířatům a ve druhém dřevinám.

V úvodu jsme si zopakovali, co všechno jsme se dozvěděli na podzim a přemýšleli, co všechno se děje v lese v zimě. Pak nám pan revírník řekl něco o své práci v zimě. Kromě toho, že do nekonečna počítá a zapisuje pokácené kmeny, které se v okolí těží kvůli kůrovcové kalamitě, musí taky dávat do krmelců, kontrolovat okusy na stromech a jiné škody, které zvířata a padající větve napáchaly. Pak už žákům rozdal kožešiny, které už znali od podzimu a ti téměř všechny poznali. Pak ale nastaly pekelné chvilky, když měli žáci přiřadit zvířatům správné otisky stop. Občas jsme se zasmáli, když jsme hádali úplně vedle, některé stopy se však povedly určit na první dobrou. 

 

Po přestávce jsme dostali větvičky různých dřevin. V létě je to (skoro) sranda, určovat co je co podle listů, ale v zimě? Dobře nám šly jehličnany. Pak ale už měl hlavní slovo pan revírník. Ukazoval nám hlavní znaky pro určování - postavení a tvar pupenů a tvar větviček. Po několikerém opakování jsme to nakonec zvládli i my. Ale opravdu to není lehké. 

 

Dvě hodiny uplynuly velice rychle. Zajímavé vyprávění a hlavně možnost všechno si osahat a očichat žáky velice bavilo a o setkání si povídali ještě po vyučování. 

 

Děkujeme inženýru Petříčkovi za další zajímavé setkání a už teď jsme zvědaví, co si pro nás připraví příště. 

 
Jana Žďárská

Fotogalerie: Projekt Čtyři roční období v lese II

<< 1 | 2